Activiteitenweek: bewust omgaan met geld leerjaar 1

9 oktober 2019
9 oktober 2019,
 Off

Deze week volgen onze leerlingen een bijzonder programma. Wij noemen deze week de activiteitenweek. De activiteiten voor leerjaar 1 staan in het teken van het thema ‘bewust omgaan met geld’.

Op maandag en dinsdag heeft de theatergroep Helder de voorstelling Cashen gespeeld. Een combinatie tussen een knap staaltje acteerwerk door de theatergroep en een interactief spelelement zorgden ervoor dat de leerlingen heel betrokken waren! Tijdens de voorstelling werden leerlingen uitgedaagd door Ronny Cash. Ronny is een ‘master spender’. Geld moet zo snel mogelijk rollen, vindt hij. Gelukkig wordt Ronny geassisteerd door zijn charmante vrouw: Conny Cash. Zij is een werkelijk spaarwonder en houdt Ronny scherp in de gaten. De leerlingen zien een scene waarin Ronny een auto wil kopen van het salaris van zijn vrouw om die vervolgens op te knappen en weer door te verkopen. Zijn vrouw geeft aan dat dat niet lukt, omdat ze de vaste lasten anders niet kunnen betalen. De leerlingen denken vervolgens in teams na over welke vaste lasten er zijn. De voorstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door Rabobank regio Eindhoven. De Rabobank regio Eindhoven heeft tevens een aandeel gehad in de voorstelling. Er wordt een scene gespeeld waarin er geld wordt overgemaakt op het rekeningnummer van de jongen. Hij verdient daarmee 50 euro. Vervolgens zijn er diverse aangiftes tegen hem gedaan, omdat zijn rekeningnummer was gebruikt voor criminele praktijken. Ook de prijs voor het winnende team – en de troostprijzen voor de andere teams – zijn door de Rabobank verzorgd.

Gelijktijdig met dit theaterprogramma is in de overige klassen de lessenreeks Ik & Geld behandeld. Tijdens deze lessen hebben de leerlingen op een activerende en aansprekende manier nagedacht over de persoonlijke financiële situatie. Uiteraard is dit proces begeleid door een mentor of vakdocent.

Het was een goed begin van de activiteitenweek voor leerjaar 1!