EigenWijsDag 2016

1 april 2016
1 april 2016,
 0

Donderdag 31 maart jl. vond de jaarlijkse EigenWijsDag plaats. Een dag waarop alle 3TOPm leerlingen ervaren wat politieke besluitvorming op lokaal niveau inhoudt. De leerlingen waren deze dag te gast op het gemeentehuis in Oirschot. Hieronder het verslag “Hoe je met een minderheidsfractie toch nog winnen kunt”.

‘s Ochtends om 9.00 uur werd de dag geopend door wethouder Raf Daenen. Doelstelling van dit jaar was het bedenken van een activiteit voor de nieuwkomers van Den Beerschen Bak en de inwoners van De Beerzen. Na enkele informatierondes gingen de leerlingen in groepen aan de slag om uiteindelijk tot een goed uitgewerkt idee te komen. Om 17.00 uur werden de plannen van de groepen gepresenteerd in de raadzaal van het gemeentehuis.
Na de eerste stemronde bleek dat groep 1 (de groep van Doortje) de meeste stemmen had gekregen. Als gevolg hiervan werd dit groepje de grootste fractie. Hierna begon het onderhandelspel tussen de drie overgebleven fracties. Uiteindelijk wist de op één na grootste fractie (de groep van Pam, Bram, Nienke, Daan, Manet, Rick, Kiki en Fleur) een meerderheid te creëren doordat de leden van groep 5, onder aanvoering van Laurens, zich bij hen aansloten. Op deze wijze won een minderheidsfractie het van de grootste fractie. Het winnende idee? Het organiseren van oudhollandse spelen en meer op het Dorpsplein in Middelbeers. Datum en tijdstip volgen t.z.t.

Kijk voor de digitale Eigenwijskrant, die onze leerlingen van de persgroep maakten op Facebook, op https://www.facebook.com/eigenwijsdag/