EigenWijsDag 2017

12 juni 2017
12 juni 2017,
 Off

Maandag 15 mei jongstleden vond de jaarlijks terugkerende Eigenwijsdag plaats. Een dag waarop alle 3T leerlingen ervaren wat politieke besluitvorming op lokaal niveau inhoudt. Deze dag waren de leerlingen te gast bij het gemeentehuis in Oirschot en bij de Kringloopwinkel – KBO – Oirschot.

Om 09.30 uur werd de dag door wethouder Raf Daenen geopend. Doelstelling van dit jaar was het bedenken van een plan om, ondanks armoede, toch mee te blijven doen.

Na enkele informatierondes, het een en ander opgeluisterd door treffende teksten verpakt in een heerlijke flow van rapper Rico van Breda, gingen de leerlingen in groepen aan de slag om uiteindelijk tot een goed uitgewerkt idee te komen.

Om 16.30 uur werden de plannen van de groepen gepresenteerd in de raadzaal van het gemeentehuis. Na de eerste stemronde bleek dat de groep, begeleid door Antoinette Gravekamp, de meeste stemmen had gekregen. Hun voorstel was om alle voorzieningen, die betrekking hebben op armoedebestrijding, op te nemen in een sociale kaart. Met deze kaart wordt het voor mensen een stuk overzichtelijker waar men binnen de gemeente moet zijn voor hulp met betrekking tot armoede.

Als gevolg van de eerste stemronde werd dit groepje de grootste fractie, men kreeg 5 vertegenwoordigers. De andere fractie, waarvan het plan deels overeenkwam met het plan van de sociale kaart, kreeg 4 vertegenwoordigers. De kleinste fractie, met 3 vertegenwoordigers, opperde het plan om moestuinen aan te leggen waar mensen, die het nodig hebben, zelf hun groenten en fruit kunnen verbouwen.

Na nog een vergaderronde, waarbij de fracties elkaar met vragen bestookten, besloot de grootste fractie een samenwerking aan te gaan met de op één na grootste fractie, de fractie onder leiding van Luc Geeris, begeleid door Victor van der Aa. Het plan van deze fractie, een meldpunt instellen waar mensen aangemeld kunnen worden op ‘verdenking’ van armoede, matchte dermate goed met het idee van de grootste fractie dat een coalitie geboren was.

De betreffende leerlingen zullen samen met Stichting Welzijn Best-Oirschot en de gemeente het idee tot uitvoer brengen. De daarbij geïnvesteerde tijd mag men meerekenen voor de maatschappelijke stage.

Voor nog meer informatie als ook meer beeldmateriaal over deze dag wordt verwezen naar de Eigenwijskrant. Deze is te vinden via deze link.