Kempenhorst College viert 75 jaar vrijheid

ontsteken bevrijdingsvuur Kempenhorst College Oirschot
24 oktober 2019
24 oktober 2019,
 Off

We moeten 5 dagen naar school toe, we moeten huiswerk maken, in het weekend moeten we sporten…nooit zijn we eens echt vrij. Een klacht die ook op het Kempenhorst College veel gehoord wordt. Hoe vrij de leerlingen daadwerkelijk zijn hebben ze vandaag ervaren. Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Oirschot bevrijd werd. Het Kempenhorst College vindt het belangrijk om hierbij stil te staan.

Veteraan in de klas

Direct na de lunch togen de tweedejaars Kader-leerlingen richting een lokaal waar dhr. Niels van Oorschot, oorlogsveteraan, hen al op staat te wachten. Ietwat timide lopen de leerlingen naar binnen toe. Een enkeling geeft een hand en gaat rustig zitten.

Veteraan in de klas - kempenhorst

Dhr. van Oorschot vertelt over zijn uitzending en al vrij snel stelt hij de vraag aan leerlingen: ‘Wat is de ergste straf die je ooit gehad hebt?’ Het inleveren van de telefoon blijkt toch wel veel indruk te maken. Dhr. van Oorschot vervolgt zijn verhaal en vertelt over wat hij heeft meegemaakt. Van het afbreken van een klif, waarbij een naaste collega het leven moet laten, tot het op de foto gaan met de Afghaanse kinderen. Eén voor één verhalen die diepe indruk achterlaten bij de leerlingen. Anderhalf uur lang wordt er ademloos geluisterd naar de vertellingen vanuit Afghanistan. Na het verhaal van  dhr. van Oorschot komen de klassen toch wel tot de conclusie dat een paar dagen zonder telefoon zo erg nog niet is. Als je niet hoeft te vrezen voor je leven kun je wel spreken van vrijheid. De klassen geven een oorverdovend applaus en gaan vol nieuwe indrukken het lokaal weer uit.

Bevrijdingsvuur

Het officiële bevrijdingsvuur brandt in Wageningen. De Balirunners ontsteken hun fakkels aan dit vuur en rennen in de nacht van 23 op 24 oktober vanuit Wageningen naar Oirschot om hier diverse scholen te bezoeken. Ook het Kempenhorst College wordt aangedaan. Om 14.30 komt er een bijzondere delegatie het Kempehorst College binnengelopen.

De Balirunners, met hun bevrijdingsvuur, mevr. Judith Keijzers-Verschelling, burgemeester van Oirschot en Jip van de Loo, jeugdburgemeester van de gemeente Oirschot komen aan om het bevrijdingsvuur op school te ontsteken. De Balirunners vertellen aan de vele leerlingen die zijn toegestroomd wat ze hier komen doen. Zichtbaar onder de indruk van het feit dat ze vanuit Wageningen met het vuur naar Oirschot zijn gerend om hen iets bij te brengen over de vrijheid wachten de leerlingen in spanning af tot het vuur wordt ontstoken.

Met de twee fakkels uit Wageningen wordt vervolgens de vlam in een vuurschaal ontstoken. Ook het Kempenhorst College heeft een bevrijdingsvuur. Hoewel deze vlam snel zal doven, zullen we vrijheid met ons mee blijven dragen in ons hoofd en ons hart.

ontsteken bevrijdingsvuur Kempenhorst College Oirschot

Na het ontsteken van het vuur luisteren de leerlingen vervolgens naar de burgemeester. Zij vertelt een verhaal over een Oirschotse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dit zorgt ervoor dat de leerlingen ademloos luisteren. Jip, de jeugdburgemeester, draagt een prachtig gedicht voor. Tenslotte neemt dhr. Rob van der Vorst, directeur Onderwijs van VOBO, het woord. Hij geeft aan dat het moeilijk is om vrijheid te waarderen als je het elke dat hebt. Leerlingen beamen dit, het sluit ook aan bij de woorden van de veteraan eerder deze dag. We hebben zelf een keuze in hoe we met zaken omgaan, dat is een ding wat de leerlingen meenemen na deze bijeenkomst.

Want niet vanuit het ‘ik’ en ‘zij’, maar vanuit het ‘wij’ ontstaan de goede dingen. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd, dat blijven wij herdenken, dat blijven wij afspreken.

Onderstaande foto-impressie is gemaakt door leerlingen van het profiel MVI.