Kempenhorst draagt steentje bij aan dementievriendelijke gemeente

12 februari 2019
12 februari 2019,
 Off

Op 12 februari bezochten alle derdejaarsleerlingen Zorg & Welzijn van het Kempenhorst College de voorstelling “Ons kan niks gebeuren”: een aangrijpende productie over wat dementie teweeg kan brengen. Dit gebeurde op uitnodiging van Lionsclub Oirschot-Best. De voorstelling werd exclusief voor onze leerlingen opgevoerd in ’t Tejaterke in Best.

De Lions benaderden Kempenhorst om na te gaan hoe de school kan bijdragen aan een dementievriendelijke gemeente. Dementie zit standaard al in het lespakket van het profiel Zorg & Welzijn, maar nu is daar nog eens extra aandacht voor. Voorbereiding van dit traject gebeurde samen met Linda Timmermans, een oud-leerling van het Kempenhorst College, die bij Joriszorg werkt als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP). Zij verzorgde een gastles aan de leerlingen over hoe zij kwam tot de keuze voor haar specialisatie en over de inhoud van haar werkzaamheden.

De voorstelling werd ingeleid door Linda Timmermans en docent Anita Severijnen. De schrijvers van het stuk, Jan Rauh en Helma Giebels, willen hun publiek het mogelijke verloop van een dementieproces laten meebeleven. Rauh en Giebels zijn tevens de spelers van het stuk. Omdat het nogal een aangrijpende productie is, was er direct na afloop een nagesprek tussen de leerlingen en de acteurs. Daarna kregen de leerlingen in ‘t Tejaterke nog een drankje aangeboden door de Lions. Als verwerkingsopdracht na de voorstelling moeten de leerlingen een brief aan de acteurs schrijven.

Door bewustwording te creëren bij leerlingen die in hun toekomstige vakgebied met dementie te maken krijgen, draagt het Kempenhorst College een steentje bij aan een dementievriendelijk Best en Oirschot. 

Foto: Freke van Esch