Persoonsbeveiligingsles

8 maart 2018
8 maart 2018,
 Off

“Zorg er voor dat je de VIP goed bewaakt!”. Met gespannen gegiechel lopen de leerlingen van 1BKe op woensdagochtend in groepjes van vijf lokaal J15 uit. In de deuropening blijft een grote meneer in een keurig zwart pak ze nakijken. “En in formatie blijven lopen!”

Je zou het zo op het eerste gezicht niet zeggen, maar de twee nette heren die in het lokaal voor de klas staan werken bij de politie. Pas als je dichterbij komt zie je de speld op hun jasje met daarop het logo van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). En als je nog beter kijkt zie je een heus pistool onder het jasje uit steken! Stiekem zie je deze heren en hun collega’s veel vaker dan je denkt; op Prinsjesdag, Koningsdag en veel grote politieke gebeurtenissen. De agenten van de DKDB beveiligen veel belangrijke personen in Nederland, waaronder de leden van het ministerie en het Koningshuis. En speciaal voor het Kempenhorst College kwamen ze een gastles geven over hun werk waarbij 1BKe de pilot mocht uitproberen.

“En is dat een echt pistool? Zitten daar echte kogels in nu?”. Volgens protocol haalt één van de agenten in een hoek van het lokaal zijn magazijn er uit, om vervolgens aan de klas het pistool te laten zien. Spannend is het wel; de heren zijn er streng op dat niets aangeraakt mag worden en ze mogen niet op alle vragen antwoord op geven. ‘Hebt u al ooit iemand neergeschoten?’ is zo’n vraag; het werk van de DKDB is gevoelig en dat betekent dat niet alles zomaar verteld mag worden. Gelukkig heeft de klas veel goede vragen waarover ze wél iets kunnen vertellen. Is Koning Willem-Alexander bijvoorbeeld wel aardig? Moeten ze elke dag werken? En wat als er een tijdje niets spannend gebeurd, wat doen ze dan?

Na de uitleg, enkele filmpjes en wat spannende (én saaie) verhalen komt de workshop. Want hoe beveilig je nou een VIP? De leerlingen moeten in groepjes van 5 een route lopen door de school; van het lokaal naar de overkapping achter op het schoolplein bij BWI. Met speciale instructies oefenen de leerlingen met lopen. Wie loopt er vooraan? Wie houdt de VIP in de gaten? En wie kijkt er achterom om te zien of daar geen slechterik aan komt lopen? Het is een leuk spel, maar de leerlingen vinden het enorm spannend; er gaat toch niet iets engs gebeuren onderweg?

Bij BWI staat de gepantserde wagen klaar waarin de VIP’s vervoerd worden. Eerst worden de leerlingen gebriefd. Wat hebben ze gezien? Is ze nog iets opgevallen? “Er zat een vreemde meneer in de aula! Met een krant met gaten er in!”. Conciërge Dennis staat al grijzend bij de deur met onder zijn arm de krant; het is de leerlingen dus gelukt om de VIP veilig weg te houden van de ‘vreemde meneer’. Een voor een mogen ze een kijkje nemen in de auto die beveiligd is met dik, getint, kogelwerend glas en voorzien is van allerlei snufjes. En ja, ook de sirene en zwaailichten mogen eventjes aan!

“Mevrouw, welke opleiding moest je nou ook alweer doen om zo’n beveiliger te worden? Want dat lijkt me wel wat!”.