‘Schaduwverkiezingen’: 2K stemt

16 maart 2017
16 maart 2017,
 Off

Op woensdag 15 maart werden er op het Kempenhorst College in Oirschot, net als in de rest van Nederland, verkiezingen gehouden. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als de leerlingen uit de 2K-klassen van het Kempenhorst College het voor het zeggen hadden. De docenten Mens en Maatschappij, organisatoren van deze schaduwverkiezingen, maakten hierover onderstaand verslag:

De stemming zit er goed in op het Kempenhorst College

Na weken van voorbereiding was het eindelijk zover: de leerlingen uit klas 2Ka, 2Kb en 2Kc mochten gaan stemmen. In de klassen is de berichtgeving over de Tweede Kamerverkiezingen op de voet gevolgd. Daarnaast hebben de leerlingen aan opdrachten gewerkt om meer te weten te komen over de Tweede Kamer en de verkiezingen. In de lessen werd uiteraard ook aandacht besteed aan de diverse standpunten van de partijen; tevens weten de klassen wie de lijsttrekkers zijn. Thuis werd door leerlingen nog even gepolst welke partij bij de ouders het populairst is. Dit kwam niet altijd overeen met de ideeën die de leerlingen zelf hadden, dus leidde soms tot verhitte discussies aan de keukentafel.

Op dinsdagmiddag werden de laatste stemwijzers ingevuld en na een slapeloze nacht (Doe ik er wel goed aan om op deze partij te stemmen? Zal ik toch niet….?) kwamen de klassen op school aan. Om 11.05 was het dan eindelijk zover. De eerste klas, klas 2Ka, mocht gaan stemmen. Mevrouw Leenknegt zet stiekem een D66-eendje op het stembureau, zouden de leerlingen zich hierdoor laten beïnvloeden? Eén voor één gaan de leerlingen naar binnen toe en brengen hun stem uit. Vervolgens is klas 2Kb van mevrouw Van de Wijdeven aan de beurt. Leerlingen vertellen nog enthousiast over een debat dat ze op televisie hebben gezien: de betrokkenheid bij de politiek is groot! In het lokaal wordt nog eenmaal gecontroleerd of iedereen een geldig legitimatiebewijs bij zich heeft, anders kan er natuurlijk niet worden gestemd. De leerlingen lopen naar het stembureau toe. Meneer Van Hazendonk zit hen al op te wachten. Eén voor één worden de leerlingen naar binnen geroepen. Na een controle van het legitimatiebewijs worden de stembiljetten uitgereikt en gaan de leerlingen het stemhokje in. Met een rood potlood, en in veel gevallen ook rode koontjes, wordt de gekozen partij aangekruist waarna het stembiljet zorgvuldig in de stembus wordt gedeponeerd.

Nadat klas 2Kc van meneer Van der Zanden heeft gestemd kunnen de stemmen worden geteld. Met een opkomst van 94,9 % worden er records gebroken in Oirschot. De drie docenten tellen met behulp van meneer Van Hazendonk nauwkeurig alle stemmen. Voor de zekerheid volgt er nog een telling en dan is de uitslag toch echt bekend. Met een ruime meerderheid van 42,1 % heeft de VVD deze schaduwverkiezingen gewonnen, gevolgd door de PVV (18,4 %) en D’66 (14,5%).

De belangrijkste uitslag van deze verkiezingen is echter dat de leerlingen uit de 2 kader-klassen kennis hebben gemaakt met de politiek en de verkiezingen zelf hebben mogen ervaren. Nu kunnen we in de lessen Mens en Maatschappij op het Kempenhorst College weer ‘normaal’ gaan doen, om maar in de termen van de grootste partij van deze schaduwverkiezingen te blijven.

Verkiezingen Kader 2
Partij Aantal stemmen Procentueel
VVD 32 42,1
PvdA 3 3,9
PVV 14 18,4
SP 1 1,3
CDA 3 3,9
D’66 11 14,5
Christen Unie 1 1,3
Groen Links 4 5,3
Partij vd Dieren 1 1,3
50PLUS 3 3,9
VNL 1 1,3
DENK 2 2,6
TOTAAL 76 100,0